Wijnglazen kopen? Hier moet je op letten

Wijnglazen kopen? Hier moet je op letten

vrijdag 18 februari 2022  |  Categorie: Wijn serveren en bewaren

Er zijn eindeloos veel soorten wijnglazen op de markt. Zie je door de wijnglazen de wijn niet meer? Geen nood. In dit artikel lees je meer over verschillende typen glazen en hun toepassing. Of je nu op zoek bent naar een simpele set fijne witte- en rodewijnglazen, of dat je als een ware wijnexpert een uitgebreide glazencollectie wilt voor diverse typen wijn, ontdek hier wat voor jou de beste wijnglazen zijn.

Waarom een wijnglas?

Een veelgehoorde vraag is: waarom heeft een wijnglas de vorm die het heeft? Dat heeft alles te maken met het feit dat aroma’s zo’n essentiële rol spelen bij het beleven van wijn. Om de aroma’s goed over te brengen is het belangrijkste aan een wijnglas dat er 1.) voldoende ruimte in het glas overblijft nadat je de wijn hebt ingeschonken en 2.) dat de bovenkant van de kelk enigszins taps toeloopt. Dit zorgt ervoor dat het aroma los kan komen in het glas en vervolgens niet meteen vervliegt, maar ook daadwerkelijk in je neus belandt. De kelk van de meeste standaardwijnglazen hebben dan ook een tulpvorm. Bij het inschenken is het van belang dat je de glazen niet te vol schenkt – een goede richtlijn is tot het breedst van de bolling. Zo is er voldoende ruimte voor de aroma’s om vrij te komen en kun je de wijn bovendien ‘walsen’ (de wijn met cirkelende beweging door je glas bewegen om aroma’s vrij te maken) zonder dat de wijn meteen over de rand gaat. En die leuke picardieglaasjes? Handig voor de picknick, maar voor een optimale wijnbeleving kun je ze dus beter in de kast laten staan.

Wijnglazen: de basis

Je kunt het met wijnglazen zo gek maken als je wilt. Er zijn vele soorten wittewijnglazen, rodewijnglazen, champagneglazen en dessertwijnglazen. Uitgevoerd in betaalbaarder glas of duurder kristal. Met of zonder pootje. Machinegemaakt of zelfs mondgeblazen. Maar laten we je meteen geruststellen. Al die verschillende glazen maken absoluut een verschil en zijn zodoende hartstikke interessant voor liefhebbers en professionals. Maar een uitgebreide wijnglascollectie is zeker geen noodzakelijke voorwaarde om optimaal van je wijn te kunnen genieten. Sterker nog, in de meeste gevallen kom je met laten we zeggen zes goede witte- en rodewijnglazen al een heel eind. Vanuit die basis kun je je collectie eventueel langzaam maar zeker uitbreiden, uiteraard afgestemd op je wijndrinkgewoonten.

Wittewijnglazen

Een standaard wittewijnglas is tulpvormig, met een redelijk slanke kelk. Het verschil tussen standaard witte- en rodewijnglazen is vooral het formaat: wittewijnglazen zijn in principe een slag kleiner dan rodewijnglazen. Met name aromatische, frisse witte wijn komen goed tot z'n recht in dit type glas, dat vooral florale en fruitige aroma’s uitlicht. Maar ook je mousserende wijnen kun je er goed in schenken, lees ons artikel over champagneglazen maar. En het klinkt misschien raar, maar ook sommige lichte rode wijnen kun je prima uit wittewijnglazen drinken. Onze aanraders voor fijne wittewijnglazen?

  • Schott Zwiesel wittewijnglas: elegant en betaalbaar
  • Riedel Vivant Tasting White: allround, een betaalbare introductie tot Riedel
  • Riedel Vinum Riesling: ons favoriete kristallen wittewijnglas van Riedel

Rodewijnglazen

Ook standaard rodewijnglazen zijn meestal tulpvormig en zoals gezegd een slag groter dan wittewijnglazen. Met name vollere, krachtigere, eventueel houtgerijpte rode wijn komt mooi tot z’n recht in deze grote rodewijnglazen. Onze aanbevelingen voor goede standaard rodewijnglazen?

  • Riedel Vivant Tasting Red: allround, een betaalbare introductie tot Riedel
  • Riedel Vinum Cabernet-Merlot: een stapje luxer, Riedels klassieke, kristallen Bordeauxglazen

Wil je je collectie echt basic houden, kun je ook nog opteren voor een universeel wijnglas, zoals Riedel Ouverture Marie-Jeanne. Dit fraaie universele wijnglas is geschikt voor wit én rood.

Een stapje verder: verschillende glazen voor verschillende typen wijn

Verschillende glazen voor verschillende wijnsoorten, maakt dat nou echt uit? Ja, wel degelijk! De vorm van een wijnglas is aangetoond van invloed op de manier waarop je de geur en smaak van een wijn beleeft. Wanneer je een glazenproeverij zou doen en één wijn in vier verschillende typen wijnglazen zou schenken, zou je de wijn vier keer anders beleven. Betekent dat dat je echt voor ieder type wijn een glas in de kast moet hebben staan? Niet per se. Maar drink je bijvoorbeeld regelmatig mooie Bourgogne, andere luxe Chardonnay of Pinot Noir of überhaupt houtgerijpte witte, of verfijnde, elegante rode wijnen? Dan is een investering in een mooie set Bourgogneglazen zeker een overweging waard. Deze glazen zijn met hun wijde kelk niet alleen een lust voor het oog, maar ook bijzonder goed in het overbrengen van aroma’s. Drink je veel Champagne is een set Champagneglazen een mooie aanvulling. Het beste is om het uitbreiden van je collectie af te laten hangen van de wijnen die je regelmatig drinkt. Andere overwegingen zijn natuurlijk praktische zaken als hoeveel geld je wilt uitgeven aan wijnglazen en hoeveel kastruimte je hebt. Fijne glazen om je collectie mee uit te breiden?

  • Riedel Vivant Pinot Noir: Riedels betaalbare Bourgogneglas
  • Riedel Vinum Oaked Chardonnay: luxer kristallen wijnglas voor rijke, houtgerijpte witte wijnen
  • Riedel Vinum Champagne: kristallen glazen voor de liefhebber van luxe mousserende wijnen

Riedel wijnglazen: grape varietal specific

Als we het hebben over specifieke wijnglazen voor verschillende soorten wijn kan het Oostenrijkse wijnglazenmerk Riedel natuurlijk niet ongenoemd blijven. Het is dit inmiddels elf generaties tellende familiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de introductie van de zogenaamde grape varietal specific wijnglazen, oftewel wijnglazen die specifiek gemaakt zijn voor wijnen van een bepaalde druif. Het was Georg Riedel (de tiende generatie en de vader van de huidige CEO Maximilian) die in 1986 de revolutionaire Vinum-serie introduceerde. Daarna volgden vele series druifspecifieke glazen meer. Overigens ben je bij Riedel behalve voor specifieke wijnglazen ook voor universelere (wijn)glazen aan het goede adres. Welk Riedelglas je ook neemt, de optimale wijnbeleving staat altijd voorop.  

Glas of kristal?

Kristallen glazen hebben een voordeel en een nadeel ten opzichte van gewone glazen. Het voordeel is dat kristallen glazen dunner zijn, waardoor ze prettiger drinken. Je merkt in de beste gevallen nauwelijks dat je een glas aan je lippen zet. Dit komt doordat kristal sterker is dan glas en dus dunner geproduceerd kan worden. Het nadeel aan kristallen glazen is dan wel weer dat ze meestal een stuk prijziger zijn dan gewone glazen, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat glazen (helaas) ook breken af en toe.

Kortom, genoeg te overwegen bij het aanschaffen van je wijnglazen. Hopelijk heeft dit artikel je op weg kunnen helpen en weet je nu welke mooie wijnglazen je gaat aanschaffen. Natuurlijk kun je voor verder advies altijd contact met ons opnemen!

Even geduld a.u.b.