Port is ontegenzeggelijk de beroemdste wijn van Portugal. Het is een versterkte, zoete wijn die z'n naam ontleent aan de stad Porto, waarvandaan de wijn al ruim drie eeuwen wordt verscheept. Overigens hebben we de uitvinding Port te danken aan de Britten. Om er zeker van te zijn dat de wijn uit de Douro tijdens de overtocht van Portugal naar Engeland goed zou blijven, experimenteerden ze met de toevoeging van brandewijn. Dat is in essentie nog steeds hoe Port gemaakt wordt. Tijdens de fermentatie van de ‘stille’ wijn wordt er wijnalcohol toegevoegd. Hierdoor stopt de vergisting en blijft er een zoete wijn met een stevig alcoholpercentage over. Port is meestal rood, maar wordt ook gemaakt in wit en rosé. Bovendien zijn er verschillende soorten portwijnen, zoals Ruby, Tawny en Vintage Port. Een lekkere fles Port kopen? Onderstaand vind je ons uitgebreide aanbod. Meer weten? Lees dan verder, of neem contact met ons op. We adviseren je graag bij het bestellen.
Fraaie Tawny met een verfijnde, ontwikkelde geur van tabak, pruimedant, vijg, gebrande noten en kaneel. Toegankelijk en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en zachte tannine. Mooi bij notengebak met karamel of harde, oude kazen.
Diep robijnrode Port met een intense geur van zwarte bes, braam en cederhout. Krachtig, vol en mildzoet van smaak met jammy fruit, rijpe tannines en gebalanceerde frisheid. De finale is lang met rozijnen en rokerig eiken.
22,20 18,95 per fles
Dieprode jonge port met een krachtige, fruitige geur. De smaak is vol, zacht en intens. Lekker als aperitief, maar ook heerlijk bij pittige kaas.
Dieprode port met de geur van fijn rood fruit, bramen, pruimen en iets cacao. De smaak is krachtig, evenwichtig, vol en zacht. Heerlijk bij rijpe, harde kaas of fijn gebak.
Indrukwekkende vintage port uit topjaar 2015. Mooi geconcentreerd fruit, elegante frisse zuren en een stevige structuur geven deze port alle ingrediënten om enkele decennia bewaard te kunnen worden.
Een rode port voor fijnproevers, met de geur van gedroogd fruit, ceder, kaneel en chocolade. De smaak is zacht en elegant. Heerlijk bij stokbrood met kaas en noten.
Flesinhoud: 500 ml
Rode port met een overheerlijke, volzoete smaak: fruitig en intens. Deze verfijnde, elegante port is op hout gerijpt en smaakt heerlijk bij stokbrood en kaas of noten.
Een verfijnde, cognackleurige witte port; gevolg van tien jaar houtrijping. De smaak is vol, droog en nootachtig. Deze elegante port is licht gekoeld erg lekker als aperitief.
Flesinhoud: 500 ml
Klassieke, steenrode port voor fijnproevers, met de geur van gedroogd fruit, ceder en kruiden. De smaak is zacht en verfijnd en past erg goed bij stokbrood met kaas of noten.
Flesinhoud: 500 ml
Ruim vijf jaar op hout gerijpte rode port, met een volle, zoete smaak. Erg lekker als aperitief, maar ook heerlijk in combinatie met noten of stokbrood met pittige kaas.
Fraaie, complexe vintage port uit wijd gedeclareerd oogstjaar 2016. Dieprood van kleur. De geur is uitgesproken, met aroma's van bessen, pruimen en vijgen. De smaakstructuur is krachtig, vol en complex, met verfijnde tannine.
Complexe port met het aroma van vijgen, kruiden, noten en jam-achtig fruit. De elegante, zachte smaak past heel goed bij verfijnde kaas, noten en gedroogde vruchten.
Intens donkere rode port, met de geur van donker fruit en chocolade. De smaak is krachtig en past heel goed bij verschillende pittige kaassoorten. Ook lekker om zo te drinken.
Jonge, robijnrode Port met jamachtig fruit van kers, pruim, blauwe bes plus specerijen (jeneverbes, kruidnagel). Mildzoet en mooi sappig in smaak met evenwichtige frisheid en soepele tannines. Fraai in combinatie met een lichtpittige blauwe kaas of een chocoladedessert.
Licht goudgele Port met een subtiele geur van gekonfijte citroen, sinaasappelschil, vijg en karamel. Vol, zacht en mildzoet van smaak met gebalanceerde zuren. Drink ‘m licht gekoeld als aperitief, gewoon puur of als Port Tonic (witte Port, tonic, ijs en citroen).
Port wordt gemaakt van druiven geoogst in de Dourovallei. Dit gebied begint op een kilometer of zestig landinwaarts vanaf Porto en strekt zich langs de gelijknamige rivier de Douro uit tot aan de grens met Spanje. De streek is onderverdeeld in drie subzones: Baixa Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Cima Corgo, rondom Pinhão, is het hart van het voor Port aangeduide gebied en geldt als de meest prestigieuze. De meeste belangrijke porthuizen bezitten hier wijngaarden en de meeste Port van serieuzere kwaliteit wordt hier gemaakt. Van oudsher werd de Port na het wijnmaakproces via de Douro-rivier naar Villa Nova de Gaia gebracht om te rijpen, om vervolgens vanuit Porto te worden verscheept. Vandaag de dag rijpen veel producenten hun Port ook in de Douro. Overigens spreekt Port zozeer tot de verbeelding, dat er wereldwijn look-a-likes gemaakt worden, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Australië en Californië. In Europa mag Port echter alleen Port heten als de druiven uit het specifiek aangeduide gebied in de Portugese Douro komen.
Om Port te maken, wordt er eerst een ‘gewone’ rode (of witte) wijn gemaakt. De druiven staan meestal door elkaar aangeplant in de wijngaarden (field blend). Enkele belangrijke druivenrassen voor rode Port zijn touriga nacional, touriga franca, tinta barocca, tinto roriz (= tempranillo) en tinto cão. Voor wit zijn dat onder meer gouveio, malvasia fina en viosinho. Vanwege de steile terraswijngaarden waarin de druiven aangeplant staan, moeten ze met de hand worden geplukt. Traditioneel vindt het wijnmaakproces plaats in grote betonnen kuipen, lagares genaamd. Van oudsher werden de druiven hierin door mensen met de voet gestampt. Vandaag de dag gebeurt dit nog in sommige huizen, maar in de meeste gevallen is het werk nu overgenomen door automatische lagares, die het treden van de druiven nabootsen. Het stampen zorgt ervoor dat de druiven gekneusd worden en de vergisting op gang kan komen. Ook zorgt het voor een zachte onttrekking van kleur en tannine uit de druivenschillen. Wanneer de vergisting eenmaal op gang is, wordt er wijnalcohol toegevoegd aan de vergistende wijn. Dit zorgt ervoor dat de vergisting stopt en dus niet alle druivensuikers worden omgezet in alcohol. Hierdoor blijft er een zoete wijn met een hoger alcoholpercentage (zo rond de 20%) over. Tot slot volgt het rijpingsproces. Hoe dat er precies uitziet, verschilt per soort Port.
Allereerst wordt Port in maar liefst drie kleuren gemaakt: de meeste Port is rood, maar er wordt ook prachtige witte Port en zelfs rosé-Port gemaakt. Rode Port is er vervolgens in soorten en maten. Grofweg kun je rode Port opdelen in rubystijl en tawnystijl. Rubyport rijpt meestal met weinig invloed van zuurstof, heeft een intense robijnrode kleur en is het meest fruitig en pittig. Tawnyport is gerijpt in houten vaten en komt hierdoor enigszins met zuurstof in contact. Dit geeft zachtere Port met een lichtere kleur (tawny) en tonen van rozijnen, noten en karamel. De verschillende stijlen hebben dus ook een verschil in smaken. Onderstaand vind je een kort overzichtje van de belangrijkste portsoorten en lees je hoe ieder type smaakt.