Hoe bewaar je Champagne?

Hoe bewaar je Champagne?

donderdag 03 februari 2022  |  Categorie: Wijn serveren en bewaren

We krijgen regelmatig vragen over Champagne bewaren. Hoe lang kun je Champagne bewaren? Wordt Champagne slecht? Kun je Champagne beter staand of liggend bewaren? En hoe kun je het best Champagne bewaren na opening? Je leest het antwoord op al deze vragen en meer in dit artikel, zodat je hierna precies weet hoe je het best voor je geliefde bubbels kunt zorgen.  

Champagne bewaren

De houdbaarheid van Champagne en de beste manier van bewaren hangen uiteraard af van of de fles nog dicht of al geopend is. Voor een gesloten fles Champagne gelden in grote lijnen dezelfde principes als voor het bewaren van witte wijn en het bewaren van rode wijn.  Bij het bewaren van een geopende fles Champagne komt er een extra interessante factor in het spel, namelijk het behouden van de bubbels.

Ongeopende Champagne bewaren

Hoe lang een gesloten fles Champagne goed blijft hangt af van de kwaliteit en stijl van de Champagne. Voor het merendeel van de Champagnes geldt dat ze niet per se gemaakt zijn om voor lange tijd te weg te leggen. Het gaat meestal om zogenaamde non vintage Champagnes, oftewel Champagnes die gemaakt zijn van wijnen uit verschillende oogstjaren. Je kunt ze na aankoop nog zo’n twee à drie jaar bewaren. Naarmate je de Champagne langer laat liggen zal de wijn steeds minder fris en fruitig van smaak worden en de bubbel minder intens. Let er bij het bewaren van Champagne voor de kortere termijn op dat je de wijn op een koele, donkere plek bewaart. Het belangrijkste is een zo constant mogelijke temperatuur. Mocht je een wijnklimaatkast hebben is dat natuurlijk helemaal perfect. Of je de fles(sen) staand of liggend bewaart, maakt niet zoveel uit. Bewaar je Champagne bij voorkeur niet in de koelkast.

Sommige Champagnes van topkwaliteit kun je niet alleen langer bewaren, maar ontwikkelen zich ook nog op fles. Ze winnen door flesrijping aan nuance en complexiteit. In de regel zijn dit vintage Champagnes, oftewel Champagnes uit één oogstjaar. Een algemene richtlijn voor hoe lang je dit type Champagne kunt bewaren is zes à tien jaar. Voor het wegleggen van dit type Champagnes gelden dezelfde richtlijnen als voor het bewaren van hoog niveau witte wijnen:

  • een constante koele temperatuur (+/- twaalf graden)
  • zo min mogelijk blootstelling aan licht
  • goede luchtvochtigheid
  • liggende flessen (zo blijft de kurk vochtig)

Champagne bewaren na opening

En hoe zit het dan met de houdbaarheid van een geopende fles Champagne? Als volgt. Het beste voor je Champagne is natuurlijk om ‘m meteen op te drinken. Maar het kan voorkomen dat de fles niet helemaal leeg gaat – en Champagne weggooien is uiteraard geen optie. Gelukkig kun je Champagne na openen nog enkele dagen bewaren, zeg – afhankelijk van de kwaliteit – tussen de twee en vijf dagen. De fles afsluiten is daarbij van groot belang; zo behoud je namelijk zoveel mogelijk bubbels in de wijn. Gebruik hiervoor altijd een Champagne-stoppper en nooit een kurk. Een kurk kan door de druk weer uit de fles knallen. En geloof ons, die ravage bespaar je jezelf liever. Verder kun je de aangebroken fles het beste in de koelkast bewaren. Zo zorg je ervoor dat de aroma’s en smaken minder snel achteruitgaan.

Tip: Zo check je de houdbaarheid van Champagne

Bij Champagne zonder oogstjaar is het helaas vaak lastig om te achterhalen hoe oud de Champagne al is. Gelukkig zijn er steeds meer producenten die de ‘date de dégorgement’ op het achteretiket vermelden, oftewel de datum waarop de gisten uit de fles verwijderd worden en de kurk in de fles gaat. Deze datum geeft een goede indruk van de versheid van de wijn!

Champagne: wel of niet bewaren in de koelkast?

De ideale bewaartemperatuur van Champagne is zo’n twaalf graden. Dat is een stuk warmer dan de temperatuur in de gemiddelde koelkast. Voor de langere termijn kun je Champagne dus beter niet in de koelkast bewaren. De lage temperaturen zorgen er namelijk voor dat de geuren en smaken van de wijn langzaam afvlakken. Bijkomend nadeel van de koelkast is de constante vibratie en het licht wanneer je de deur opent. Beide komen de kwaliteit van de Champagne op lange termijn niet ten goede. Voor geopende Champagne geldt dat je ‘m het beste wél in de koelkast kunt bewaren, zoals je hierboven kunt lezen.

Uiteraard zijn de richtlijnen in dit artikel algemeen. Heb je specifieke vragen over het bewaren van een bepaalde fles Champagne kun je meer vinden op de productpagina van de desbetreffende wijn of contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!

Gerelateerd:

 

Even geduld a.u.b.